Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 12 november 2018

Klimaat-update

Vroeger, heel vroeger, kwamen er op de Noordzee en de Waddenzee grote oesterbanken voor. Beide zeeën waren zogenoemde hotspots voor biodiversiteit. Tussen de schelpen groeide en bloeide van alles. Door visserij, maar ook met de komst van windmolenparken op zee, verandert dat. Het is natuurlijk heel goed dat we in Nederland zoveel energie uit wind op zee kunnen halen, maar de windmolens mogen de natuur niet in de weg zitten.

Tegelijkertijd bieden windmolenparken op zee een kans om de biodiversiteit te vergroten. Vissen over de bodem is in windparken namelijk verboden. De palen bieden een ideale aanhechtingsplek voor zeeleven. Dat maakt dat windparken een ideale locatie zijn voor een bloeiende onderwaternatuur.

Op aandringen van Kamerlid Tjeerd de Groot wordt vanaf nu bij de aanleg van windmolenparken rekening gehouden met de natuur. Bij windparkprojecten zullen voortaan naast windmolens ook riffen of oesterkooien worden geplaatst of zeewier worden gekweekt. Die moet andere diersoorten, zoals krabben, vissen, vogels en zeehonden, aantrekken. Op initiatief van D66 wordt gevraagd aan de minister om een speciaal fonds te starten voor de aanleg van riffen, oesterbanken en zeewier in de Noord- en Waddenzee.

Tjeerd vertrok maandagochtend in alle vroegte vanuit IJmuiden om met eigen ogen te zien hoe oesterkooien in zee worden geplaatst. Een prachtig project, waarmee we ervoor zorgen dat onze onderwaternatuur blijft bloeien. En dankzij Tjeerds inzet gebeurt dat vanaf nu bij ieder nieuw windmolenpark.

 

 

Bron: D66 NL