Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 27 oktober 2018

Wie tegen winkelen op zondag is, kan naar zee

Wij hebben ons verkiezingsprogramma opgedeeld in thema’s en standpunten. Één van de standpunten gaat onder de zondagopenstelling. Laat de ondernemers vrij.

https://vijfheerenlanden.d66.nl/standpunt-over/zondagopenstelling/

Vandaag staat er gelijkluidend artikel in het Algemeen Dagblad:

Wie tegen winkelen op zondag is, kan naar zee

Zes D66’ers, onder wie vijf lijstrekkers bij tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen op 21 november, pleiten voor de koopzondag. Verplichte sluiting is achterhaald, en winkeliers hebben de extra dag hard nodig.

De koopzondag is voor veel oude steden en dorpen dé levenslijn van een winkelhart: er wordt die dag veel meer gewinkeld dan op een maandag of dinsdag, wanneer de meeste mensen werken.

Mensen vinden het gezellig, en winkeliers hebben de koopzondag keihard nodig. Als er geen koopzondag is, zijn zij verplicht de deuren gesloten te houden. Terwijl winkeliers snoeihard de concurrentie moeten aangaan met internetwinkels die altijd open zijn. Met als gevolg dat in binnensteden winkelpanden leeg komen te staan.

En wat is er nou eigenlijk op tegen dat mensen zelf kiezen hoe zij invulling willen geven aan hun zondag? De mensen die principieel tegen het winkelen op zondag zijn, kunnen naar de zee, het bos, de kerk of thuisblijven. Laten we zo snel mogelijk in heel Nederland ondernemers én inwoners meer vrijheid geven. Dit voorjaar maakte D66 de vrije zondag inzet van de gemeenteraadsverkiezingen. En we hielden woord: na de stembusgang kregen onder andere Harderwijk, Deventer, Drachten en Goes een vrije koopzondag of een flinke verruiming. Op 21 november is er in een serie gemeenten een tussentijdse gemeenteraadsverkiezing. Ook daar wil D66 voor meer vrijheid op zondag zorgen.

De voorbeelden zijn legio. In Geldermalsen zien ondernemers dat met kerst de inkopen gedaan worden in het naburige Tiel, waar de winkels de zondagen voor kerst en sinterklaas gewoon open zijn. In Strijen overweegt de meubelboer dicht te gaan en te verhuizen naar een andere gemeente. Logisch: de twee weekenddagen zijn dé kans voor gezinnen om meubels uit te zoeken, maar de helft van het weekend blijven de deuren verplicht dicht. Inwoners van Vianen steken op zondag de rivier de Lek over naar supermarkten in Nieuwegein, omdat in Vianen de zondag nog taboe is. Hetzelfde geldt voor de zondagse tocht van Leerdam naar Gorinchem, maar dan over de rivier de Linge.

Maar niet alleen in wat ooit de Biblebelt genoemd werd zitten oude regels kleine winkeliers in de weg. De nieuwe gemeenten Westerkwartier en Het Hogeland vormen grote nieuwe gebieden rond de stad Groningen. Hier liggen sommige dorpen onder de rook van de Martinitoren. Dat in plaatsen als Zuidhorn en Zoutkamp de winkels op zondag meestal dicht zijn, maakt het leven van ondernemers daar zwaarder en voor de inwoners saaier.

Al deze gemeenten laten zien dat verplichte sluiting op zondag achterhaald is. Geef mensen en ondernemers zélf de vrijheid om te bepalen wat ze doen op zondag. Wie die nieuwe gemeenten levendig wil maken, moet vooral gaan stemmen. Dan gaan wij ermee aan de slag.

Jan Paternotte (Tweede Kamerlid) en Ashley Karsemeijer, Miranda den Tuinder, Rogier van ’t Land, Christa Hendriksen en Rolf Prummel (D66-lijsttrekkers in de gemeenten West Betuwe, Hoeksche Waard, Westerkwartier, Vijfheerenlanden en Het Hogeland).