Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 26 oktober 2018

Kiezen voor kringlooplandbouw

D66 kiest voor de voedselproductie van de toekomst. Onze landbouwexport in de Tweede Kamer, Tjeerd de Groot, zet vol in op kringlooplandbouw. In de Kamer zet hij samen stappen op weg naar vergroening van onze voedselproductie. Dat is beter voor het klimaat, beter voor onze aarde én beter voor de boer. Dankzij zijn inzet voor deze nieuwe vorm van landbouw is Tjeerd opgenomen in de Food100-lijst. In deze lijst staan dé gamechangers als het gaat om onze voedselproductie. Tjeerd is de enige politicus in de lijst en daar zijn we heel trots op!

 

Wat is kringlooplandbouw?

Kringlooplandbouw zorgt voor een gezonde voedselproductie voor onze aarde, voor de bodem en voor de boer. Het betekent dat het afval van onze landbouw- en voedselproductie wordt hergebruikt en we duurzaam met onze bodem en gewassen omgaan. Een voorbeeld: nu eten veel dieren nog granen, waar je ook brood of andere voedselproducten voor mensen van kan maken. Koeien of varkens eten krachtvoer, dat wordt gemaakt van soja uit Zuid-Amerika. Als koeien alleen nog maar gras eten, varkens alleen nog maar reststromen en kippen insecten, dan houden we het Nederlandse landschap intact en sparen we onze natuur.

Kringlooplandbouw gaat ook over het tegengaan van veelvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Als we onze bodem weer gezond maken met betere mest, hebben we namelijk minder bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is beter voor de bodem en beter voor het klimaat. Kringlooplandbouw werkt met de natuur, in plaats van ertegenin. Dankzij de voorstellen van Tjeerd staat kringlooplandbouw centraal in de visie van landbouwminister Schouten op de toekomst van onze voedselproductie.