Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 10 maart 2018

Uit de fractie: debatteren kan je leren [1]

Periodiek wordt een stukje geschreven door één van de (steun) fractieleden. Het wordt geen verslag van de vergadering maar meer een waarneming van de schrijver, die beschouwd een en ander gadeslaat (fly on the wall).

De vergadering is aangevuld met een aantal nieuwe steunfractieleden die de ambitie hebben uitgesproken om straks in de Gemeenteraad plaats te nemen. Een gemêleerd en hongerig gezelschap, maar enigszins politiek onervaren.  Gelukkig zijn de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden pas op 21 november. Alle tijd dus om hen voor te bereiden op het ‘echte werk’.

In de vergadering is alvast ruimte gemaakt voor een eerste theorieles. Fractievoorzitter Christa heeft de kerntaken van de Raad op papier gezet. Als een volleerd docente wijdt ze de novices in in de wereld van dualisme en interpellaties. Bij vragen put ze moeiteloos uit eigen ervaring. De belangrijkste les van vandaag? “Vooral niet op de stoel van het College zitten”, vermaant ze, “daar zijn we niet voor”.

Zo is het natuurlijk ook. Onze taak is een controlerende. Gekozen zijn betekent dat we niet naar de het bestuur overlopen. Luisteren, vragen stellen en, uiteindelijk, zelf kiezen. Daar gaat het om. Aan ons dus de schone taak om voortdurend te blijven peilen wat er binnen de gemeente leeft. En dat kunnen we als geen ander. We mogen dan misschien niet allemaal politieke ervaring hebben; maatschappelijk betrokken zijn we altijd geweest.

Fly